Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Lisszabon

Lisszabon történet

Lisszabon, Portugália, Történet

Lisszabon története

Lisszabon, Portugália, Történet

A portugálok metropolisza méltóságteljesen terül el a Tejo folyó torkolatának partján. Lisszabon hatalmas kiterjedésű, a természet által létrehozott kikötőben fekszik 20 km-re az Atlanti-óceántól.

A város a különböző kultúrák olvasztótégelye. Az egykori afrikai gyarmatokról érkezők százezrei a hatvanas és hetvenes években árasztották el az országot. A Brazíliából, Indiából és a kínai Makaóból ide vándorlók is részei a hét dombon fekvő Lisszabon képének.

Egy legenda szerint Lisszabont Odüsszeusz alapította. A város első virágkorát a rómaiak idején élte, akik i.e. 205-ben telepedtek le itt. Jelentősebb szerepet játszottak a város életében a mórok, akik 714-ben hódították meg a települést. Négyszáz éves uralmuk alatt Lisszabon az arab kultúra központjává vált. 
1147-ben hódította vissza a várost Alfonz király a keresztes lovagokkal. Lisszabon a királyi család székhelye lett, a 13. században pedig a fiatal portugál királyság fővárosa. Igazi nagyságát és dicsőségét a város a 15. és 16. században, a portugál hajósok felfedezéseivel érte el.

Lisszabon rövid idő alatt a kis Portugália hatalmas világbirodalommá nőtt és Európa legelőkelőbb fővárosa lett. A Jeromosok kolostora a mai napig meggyőzően tanúsítja a világkereskedelmi központ szerepét. Az aranykor dicsőségét az 1755 novemberében bekövetkezett földrengés rendítette meg. A természeti katasztrófa a város nagy részét elpusztította és negyvenezer ember vesztette életét. 1910 és 1926 között több, mint negyven kormánya volt az országnak. Portugáliában így alakult ki a köztársaság, amely végül diktatúrába torkollt, amelynek fél évtizede alatt az ország elszegényedett. Az 1974-ben kitört szegfűs forradalom után ismét felfelé ívelt az ország fejlődése. 

Lisszabon fő látnivalói egymáshoz közel helyezkednek el. A dombok miatti szintkülönbség leküzdését megkönnyítik a felvonók. A város szíve a Rossión dobog. Ezen a széles, mozaikkal burkolt és kávézókkal teli téren kozmopolita hangulat uralkodik. A város felett trónol a Castelo de Sao Jorge, a középkori vár. A várral szemben fekszik a Chiado negyed, amely a megtestesült lisszaboni elegancia.
Lisszabon 1994-ben Európa kulturális fővárosa volt. 1998-ban világkiállításnak volt a helyszíne.

Forrás: flickr

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!