Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Lisszabon

Lisszabon hasznos tippek

Lisszabon, Portugália, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Lisszabon, Portugália, Hasznos tippek

Éghajlat
Lisszabon klímája mediterrán, Európa egyik legmelegebb fővárosa. A tavaszi és a nyári hónapok általában naposak és a maximum hőmérséklet júliusban és augusztusban körülbelül 30 °C, a legalacsonyabb hőmérséklet 15-20 °C között van. Az ősz és a tél esős és szeles. A hőmérséklet általában a téli hónapokban 5 °C, de gyakran marad a 10 °C körül. Klímáját erősen befolyásolja a Golf-áramlat.

Időeltolódás
Portugália Angliához hasonlóan a greenwichi időzónába tartozik, vagyis egész évben egy órával korábban van, mint Közép-Európában.

Nagykövetség:
Calcada de Santo Amaro 85.
Alcantara, 1349-042 Lisboa
Tel.: 21 364 59 28

Információ
Ha a „Turismo” információs vonal számát hívjuk: 808 78 12 12 hotelekkel és tömegközlekedéssel kapcsolatos kérdésekre kapunk választ.
Idegenforgalmi információs irodát találunk pl.:
Palácio Foz, Praca dos Restauradores, tel.: 213 64 33 14
Portela repülőtér, tel.: 218 45 06 60

Egészség
Nincs szükség védőoltásokra vagy más egészségügyi óvintézkedésre indulás előtt. Az EU-állampolgárok ingyenes vagy támogatott orvosi ellátásra jogosultak, amennyiben rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával.

Pénz
Portugáliában az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az érméket gyakran használják. A nagy értékű bankjegyek ritkábbak és némi gyanakvással tekintenek rá.
A hitelkártyákat az American Express kivételével széles körben elfogadják, többek között hotelekben, boltokban, éttermekben és bárokban.
A pénzkiadó automatákat itt Multibancónak hívják. Többségük elfogadja az ismertebb bankkártyákat és hitelkártyákat, de kezelési díjat számítanak fel.
Ha pénzt szeretnénk váltani, akkor a bankok a legmegfelelőbbek erre, amelyek általában hétfő-péntek 8.30 – 15:00 óráig vannak nyitva.

Elektromosság
Portugáliában az áramhálózat feszültsége 220-225 V. A konnektorok kéttűs csatlakozóval használhatók.

Internet
Internetkávézókat a három nagy bevásárlóközpontban – Columbo, Monumental és Vasco da Gama – is találunk, amelyek minden nap 10-től éjfélig vannak nyitva. Ezen kívül internetkávézókat szinte mindenütt találunk a városban.
Vezeték nélkül internetezhetünk szállodákban, postahivatalokban, benzinkutaknál és a repülőtéren. A WiFi szolgáltatásért általában fizetni kell. Kártyát a Portugál Telecom üzleteiben vagy interneten vásárolhatunk.

Telefon
Három mobilszolgáltató van az országban: a TMN, előhívója a 96, a Vodafone 91 és az Optimus 93. Egyre ritkábban, de azért találunk még nyilvános telefonfülkéket. Telefonkártyával ezek a legolcsóbbak.
Az ország hívószámai nyolcjegyűek. Portugália külföldről a 00351-es hívószámmal érhető el, utána jön a teljes szám. Portugália területén nincsenek előhívószámok.

Posta
Városszerte megtaláljuk a postahivatalokat. Nyitvatartási idejük: 9 – 18. A főposta a Restauradoresen hétvégén is nyitva tart. Címe: Praca dos Restauradores. 
A posta által kihelyezett levélgyűjtők pirosak, a kékkel jelölt nyílásba az expressz küldeményeket dobjuk.

Borravaló
Éttermi étkezéskor az 5-10% borravaló nagyvonalúnak számít. Nem kötelező, és ebédidőben, illetve kávézókban vagy bárpultnál kevesebbet szokás adni.

Közbiztonság
Az európai fővárosok között Lisszabon biztonságos városnak számít. Óvakodjunk a zsebtolvajoktól, főleg a tömegközlekedési eszközökön. A leggyakoribb bűncselekmény a zsebtolvajlás.

Talált tárgyak
Lisszabonban a talált tárgyakat egy helyen, a Praca Cidade Salazaron található rendőrőrsön gyűjtik össze. Tel.: 21 853 54 03

Vám
Az EU-állampolgárok által személyes használatra bevihető mennyiségek viszonylag nagyok, de fegyvert, növényeket és romlandó élelmiszert tilos bevinni.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!